Almindelige spørgsmål om Rhino Horn

Spørgsmål som ofte stilles om Rhino Horn

Der dukker ofte forskellige spørgsmål op når man begynder at bruge Rhino Horn. Man kan finde grundlæggende information i den trykte brugsanvisning og på websiden Brugsanvisning.

Vi møder hele tiden spørgsmål om Rhino Horn eller brugen af Rhino Horn. Vi besvarer mange af disse spørgsmål her så man kan få mer information.
Har du selv et spørgsmål som du ikke finder svar på, er du velkommen til at sende os en mail på post@somamed.com. Vi svarer med glæde på ethvert spørgsmål og vil måske lægge dit spørgsmål og vort svar til her på siden så andre også kan få glæde af svaret på dit spørgsmål.

Vi har samlet spørgsmålene i temagrupper. Når du åbner en box, dukker forskellige spørgsmål op. Du kommer til svaret ved at klikke på spørgsmålet.

Hvem er Rhino Horns målgruppe?
Hvem er Rhino Horns målgruppe?
 • Personer som lider af støv- eller pollenallergi
 • Personer med forkølelse eller bihulebetændelse
 • Astmatikere
 • Personer som arbejder i et støvet miljø
 • Personer som har været igennem en operation i næsen
 • Børn (fra fire år – Rhino Horn Junior)
 • Gravide
 • Personer som snorker
 • Sangere
 • Børn med hyppig mellemørebetændelse
 • Personer med cystisk fibrose eller primær ciliær dyskinese
 • Yogaudøvere

(Se mere om hvorfor på siden “10 grunde til at bruge Rhino Horn”)

Relevante forventninger
Relevante forventninger

Se siden “Hva kan jeg forvente?

Hvilken type salt kan jeg bruge?

Man kan bruge almindeligt finkornet køkkensalt, det samme salt man bruger til madlavning. Man kan også bruge finkornet havsalt hvis man foretrækker det. De ekstra mineraler som er i havsalt, kan være vigtige når man bruger det i maden fordi mineralerne kommer ind i kroppen. Mineralerne i havsalt er imidlertid uden betydning når saltet bruges i Rhino Horn til næseskylning, da de ikke kommer ind i kroppen. Vær opmærksom på at der er nogle mennesker som kan være allergiske mod enkelte af mineralerne i havsalt.

Saltet skal være NaCl (natrium-klorid), ikke KCl (kalium-klorid) og ikke salttyper hvor NaCl delvis erstattes med KCl.

Hvor meget salt skal jeg bruge?

Slimhinderne i kroppen indeholder 0,9% salt. Det betyder at saltløsningen i Rhino Horn også bør have et indhold på 0,9% salt, dvs. 9 g salt per liter vand. Rhino Horn indeholder 30 cl vand hvis man lader der være et par mm med luft i toppen så man kan ryste vand og salt i Rhino Horn og få saltet opløst. Du har derfor brug for 2,7 g salt for å gøre de 30 cl vand isotont – det som også kaldes fysiologisk saltvand. Rhino Skeen indeholder præcis den mængde salt når man bruger finkornet salt.

Rhino Horn Junior indeholder 21 cl vand, og der skal derfor bruges 1,9 g salt for at det skal blive en isoton saltvandsløsning. Rhino Junior Skeen indeholder lige netop den mængde når man bruger finkornet salt.

Er havsalt bedre end industrisalt?

Havsalt og Himalaya-salt indeholder hovedsageligt NaCl (natrium-klorid). I tillæg er det små mængder af andre kemikalier, og mange mener at disse mineraler er vigtige at få i sig for at holde sig rask og sund på en naturlig måde. Det kan der godt være meget sandt i, men da saltet som bruges i Rhino Horn ikke kommer ind i kroppen gennem slimhinderne, har det ingen relevans at bruge salt med andre kemikalier i Rhino Horn. På den anden side er det ikke skadeligt at skylle med havsalt eller Himalaya-salt (bortset fra at der kan være personer som er allergiske mod enkelte af kemikalierne). Det vigtige med saltet til Rhino Horn er at det hovedsageligt indeholder NaCl (minst 99%).

Bør saltet være uden jod?

Saltet til Rhino Horn bør være så rent NaCl som muligt. Men ØNH-læger fortæller at det ikke spiller nogen rolle om der er jod i saltet eller ej. Små mængder med andre kemikalier end NaCl er hverken nødvendige eller vigtige at undgå. I Danmark (og Finland) er alt køkkensalt som man køber i butikken, tilsat jod (for at undgå at befolkningen får jodmangel som kan give struma). I andre lande kan man vælge om man vil have salt med jod eller uden.

Hvorfor skal saltet være finkornet?

I groft salt vil der være mere luft mellem saltkornene. Det betyder at volumet med salt vil have mindre vægt end det som skal til for at få rigtig saltvandsblanding.

Hvorfor skal det være saltvand og ikke ferskvand?

Vi vil ikke have at vandet i Rhino Horn skal forstyrre balancen i slimhinderne i næsen og næsehulen. Er der ikke salt i vandet i Rhino Horn, vil vandet forsøge at trække salt ud af slimhinderne når det løber gennem næsen. Slimhinder og vand vil prøve at blive så ens som muligt. På samme måde vil slimhinderne tiltrække sig salt fra vandet hvis det indeholder for meget salt. Slimhindene vil da få et højere saltindhold end det normale fysiologiske niveau på 0,9%. Sker det nogle få gange, har det ikke nogen betydning. Men bruger man Rhino Horn dagligt i mange år, vil en ubalance være skadelig for slimhinderne. Når fiskere mange steder på jorden har brugt en enkel form for næseskylning (man snuser vand ind fra håndfladen og spytter det ud) mod begyndende forkølelse, er det havvand de har brugt. Havvand er 2-3% salt, altså med højere saltindhold end fysiologisk saltvand på 0,9%.

Er det for lidt salt i vandet i Rhino Horn, kan det godt gøre ondt at få vandet gennem næsen. Er der for meget salt i vandet i Rhino Horn, kan man føle et pres i næsen af vandet.

Enkelte videnskabelige undersøgelser anbefaler en saltvandsblanding med lidt mere end 0,9% salt i vandet. Vi anbefaler at bruge Rhino Skeen til saltdosering for at få en fysiologisk neutral saltvandsblanding.

Hvor vigtig er vandets temperatur?

Vandet til Rhino Horn skal helst have kropstemperatur, dvs. ca  37o C, så vandet får samme temperatur som slimhinderne i næsen og næsehulen. Det gør vandet mildt for slimhinderne, og det føles godt å få det ind i næsen. Er vandet for koldt, bliver det ubehageligt. De fleste ved hvordan det er at få vand i næsen når man bader i havet. Det er ikke særligt godt fordi vandet er for koldt. Fiskere i hele verden har dog suget havvand ind gennem næsen og spyttet det ud for at stoppe en begyndende forkølelse. Det er ikke skadeligt at vandet er koldere end kropstemperatur. Det er bare en bedre oplevelse hvis vandet matcher kroppens temperatur.

Er det trygt at bruge vand fra hanen?

Det er et vigtigt spørgsmål at tage stilling til. Man skal være helt sikker på at vandet i hanen ikke er forurenet før man bruger det direkte i Rhino Horn. Det er særligt vigtigt med det varme vand fordi gamle varmtvandsbeholdere og/eller rørene for varmt vand kan indeholde bakterier som gør vandet uegnet til Rhino Horn. Er du i tvivl om kvaliteten på vandet fra hanen, er det tryggere at koge rent drikkevand et minut eller to og så lade det køle ned til kropstemperatur.

Bør jeg bruge destilleret vand købt på apoteket?

Det er ikke nødvendigt at bruge destilleret vand. Almindeligt rent drikkevand er helt OK.

Kan jeg varme vandet i Rhino Horn i en mikroovn?

Har man friskt, koldt vand i Rhino Horn, kan man godt varme det op i en mikrobølgeovn. Effekten i sådanne ovne varierer, så man må bare prøve sig frem for at finde ud af hvor længe vandet skal have for at få det til kropstemperatur – sandsynligvis to til tre minutter.

Hva gjør jeg feil om vannet ikke kommer igjennom nesen?

Er nesen tett, kommer det hverken luft eller vann gjennom nesen. Om man er litt anspent, vil det i seg selv få slimhinnene til å hovne opp. Ta det helt rolig, dette er det lett å få til. Det er viktig å puste gjennom munnen når man heller saltvannet inn i nesen.

Hovedårsaken til at nesen er tett, er at slimhinnene hovner opp. Slimhinnene er svampevev som i noen situasjoner fylles med blod. Det gjør passasjen for trang så det ikke kan komme luft eller vann forbi. Det varme saltvannet fra Rhino Horn har en avspennende virkning på hevelsen i slimhinnene. Man skal derfor uanfektet med helle saltvannet inn i nesen fra den ene siden også selv om det ikke kommer igjennom nesen og ut av det andre neseboret. Man lar vannet stå i neseboret i 10-15 sekunder. Så fjerner man Rhino Horn, tømmer nesen for vann uten å blåse for hardt. Man kan ev. tørke med et papir. Deretter gjentar man det samme fra motsatt side. På denne måten gjentar man dette flere ganger fra hver side. Etter noen forsøk vll vannet begynne å dryppe ut av motsatte nesebor, og etter hvert vil det strømme friere gjennom nesen. Hevelsen i slimhinnene har blitt noe dempet og passasjen dermed åpnet.

Det kan være en annen grunn til at vannet ikke kommer gjennom nesen. Om man plasserer Rhino Horns åpning – den koniske tuten – mot nesens midtvegg, kan det blokkere så vannet ikke kan komme ut av Rhino Horn og inn i nesen. Med en liten korreksjon av vinkelen på Rhino Horn så åpningen peker opp i neseboret, er problemet løst.

Hvorfor får jeg vandet i halsen og ikke ud gennem modsatte næsebor?

Dette problem er ganske almindeligt for nybegyndere med Rhino Horn. Grunden er en lidt forkert vinkel på hovedet når man hælder vandet ind i næsen. Har man hagen lidt for langt frem, bøjer man i virkeligheden hovedet lidt bagover, og det vil få vandet til at søge bagud i næsehulen og ned i svælget. Ved at holde hagen lidt mere ind mod kroppen, forsvinder problemet helt.

Er det farligt hvis vandet kommer ned i halsen?

Nej, slet ikke.

Hvorfor gør det ondt når jeg bruger Rhino Horn?

Næseskylning med Rhino Horn skal være godt og behageligt. Det skal være uden ubehag, og det skal ikke gøre ondt. Gør det ondt, er den mest sandsynlige forklaring forkert kvalitet på vandet man bruger. Vandet kan selvfølgelig være for varmt, men mere sandsynligt for koldt. Så bliver det ubehageligt at få vandet ind i næsen. Har man for meget eller for lidt salt i vandet, kan det også være ubehageligt. Har vandet rigtig temperatur og rigtig saltmængde, vil næseskylning med Rhino Horn være komfortabelt og behageligt.

Hva gør jeg hvis jeg har mistet min måleske?

Mister man sin Rhino Ske, kan man kontakte os på post@somamed.com. Så skal vi sørge for at man får tilsendt en ny måleske uden andre omkostninger end porto.

Kommer vandet ind i bihulerne når jeg bruger Rhino Horn?

Vandet kan godt komme ind i bihulerne ved siden af næsen når man skyller næsen med Rhino Horn. Det kan faktisk være en fordel fordi det bidrager til at bihulerne renses og åbnes. Men det er vigtigt at sikre sig at vandet kommer ud af bihulerne og næsen ved at man bøjer sig frem og ned (helst så toppen af hovedet peger nedad). I den stilling og mens man drejer hovedet til siden, blæser man forsigtigt i næsen så den tømmes. Det er først og fremmest stillingen og ikke så meget det at man blæser som får vandet ud. Se mere i brugsanvisningen.

Hvor ofte kan jeg bruge Rhino Horn?

Noget af det bedste med Rhino Horn som et medicinsk udstyr er at det er et trygt og naturligt hjælpemiddel. Det spiller på hold med kroppen. For almindelig hygiejne og til forebyggende formål er det tilstrækkeligt at bruge Rhino Horn en gang om dagen. Og man kan bruge Rhino Horn hver dag i mange år uden problemer. Der er også mange som vælger at bruge Rhino Horn hver dag i perioder for så at holde pause og tage det op igen når behovet melder sig.

Er man i en situation med irriterende gener, for eksempel med en kraftig forkølelse eller bihulebetændelse, midt i en pollensæson eller af andre årsager, kan man godt bruge Rhino Horn flere gange om dagen. Der er ingen begrænsning. Har man en kraftig forkølelse eller bihulebetændelse, kan man godt bruge Rhino Horn tre-fire gange umiddelbart efter hinanden. Det kan i disse tilfælde give et bedre resultat end om man bare bruger Rhino Horn en enkelt gang.

Hvorfor hører jeg klik-lyde og lignende i ørerne når jeg blæser ud for at tømme næsen for vand?

Kommer der kliklyde eller andre lyde i ørerne når man blæser ud for at tømme næsen for vand, er det et sikkert tegn på at man blæser for kraftigt. Der skal IKKE høres lyde i ørerne når man blæser ud. Næsens åbning kan bare håndtere et vist tryk når man blæser ud. Overstiger trykket det niveau næsens åbning kan klare, vil noget af trykket søge andre kanaler for at slippe ud, for eksempel gennem ørekanalen mellem svælget og mellemøret (det eustakiske rør). Går der et tryk af luft gennem denne kanal, går det ind i mellemøret. Det er det som fremkalder lydene i ørerne. Man bør undgå dette og blæse forsigtigere.

Er det ikke bedre at blæse kraftigt i næsen for at tømme næsen ordentligt for vand, skorper og slim?

Nei, slet ikke. Det er ekstremt vigtigt at blæse forsigtigt i næsen. Der kan opstå lyde i øret som beskrevet i det foregående svar. Men en mere alvorlig konsekvens er, at man ellers kan blæse vand fra svælget gennem det eustakiske rør ind i mellemøret. Det kan meget let fremkalde en mellemørebetændelse. For at undgå det, er det vigtigt at blæse forsigtigt gennem næsen når man tømmer den for vand mv.

Hvorfor får jeg et tryk i ørerne efter skylningen med Rhino Horn?

Jeg har beskrevet hvorfor der kan blive et tryk i øret i de to foregående svar. Er slimhinderne i kanalen mellem svælg og mellemøre hævede, kan man ikke udligne trykket i mellemøret, trykket på hver side af trommehinden. Når man er forkølet i en flyver, har man det samme problem med tryk i øret. Vær forsigtig når du blæser ud efter næseskylning så du ikke får ekstra tryk i mellemøret.

Hvorfor bør jeg bøje mig ned og blæse i næsen efter næseskylningen?

Man bør bøje sig forover og ned for at sikre sig at alt vand som kan være tilbage i næsen og bihulerne, kommer ud. Gør man ikke denne enkle kontrol efter at have brugt Rhino Horn, kan man senere på dagen blive overrasket over at vand drypper ud af næsen når man bøjer sig ned for at samle noget op fra gulvet. I et koldt klima er det smart at undgå at have vand eller for meget fugtighed i næsen i længere tid.

Hvordan bør jeg rengøre Rhino Horn efter brug?

Når man har brugt sit personlige Rhino Horn, skyller man det under hanen, tømmer det helt for vand og lader det derefter lufttørre til næste gang. Bakterier og virus kan ikke leve særlig længe på en glat, jævn plastoverflade. Men der er jo mange (ufarlige) bakterier og virus i luften vi ånder. De vil naturligvis være på den koniske tuds overflade når man bruger Rhino Horn næste gang. Vi ånder dem ind allerede så det er helt ufarligt.

Kan jeg rengøre Rhino Horn i opvaskemaskinen?

Det kan man hvis man foretrækker det. Rhino Horn kan tåle opvaskemaskine.

Bør jeg vaske mit Rhino Horn med sæbe?

Det er ikke nødvendigt at rengøre Rhino Horn med sæbe. Bruger man alligevel sæbe, skal man undgå sæbe lavet af fyrrenålsolje. Lader man Rhino Horn ligge i en sådan sæbeblanding, vil der opstå små bobler på overfladen.

Kan jeg koge Rhino Horn?

Det er trygt at koge Rhino Horn i to-tre minutter. Det vil dræbe alle bakterier og virus. Denne rengøringsmetode anbefaler vi dersom flere personer efter hinanden skal bruge det samme Rhino Horn.

Tåler Rhino Horn sterilisering i autoklav?

Selv sterilisering er det trygt at udsætte Rhino Horn for. Materialet kan blive lidt blødere et lille stykke tid bagefter. Men i løbet af få minutter bliver det normalt hårdt igen.

Kan flere personer efter hinanden bruge samme Rhino Horn?

Læger anbefaler at Rhino Horn er et ligeså personligt udstyr som en tandbørste. Skal flere personer efter hinanden bruge det samme Rhino Horn, må det rengøres i kogende vand i nogle minutter før næste person bruger det

Er det trygt at bruge Rhino Horn?

Ja, det er helt trygt at bruge Rhino Horn. Vi har solgt millioner af Rhino Horn i løbet af de seneste 20 år og har aldrig oplevet nogen alvorlig hændelse knyttet til brugen af Rhino Horn. Der har kommet nogle få rapporter om problemer, men de har alle været knyttet til det at man ikke har været omhyggelig med at følge brugsanvisningen. Et eksempel på et sådant problem er følelsen af tryk i ørerne efter brug af Rhino Horn. (Se svaret på Hvorfor får jeg et tryk i ørerne efter skylningen med Rhino Horn?)

Hvilke risici er forbundet med at bruge Rhino Horn?

Den eneste risiko som er forbundet med at bruge Rhino Horn er at man kan blæse for hårdt i næsen når man skal tømme næsen for vand efter skylningen. Gør man det, kan man blæse luft eller i værste fald vand op i mellemøret gennem kanalen mellem svælg og mellemøre (det eustakiske rør). Det er ubehageligt, og i værste fald kan man fremkalde mellemørebetændelse hvis der kommer vand ind i mellemøret. Det er meget enkelt at undgå dette ved at man sørger for at blæse forsigtigt i næsen når den skal tømmes for vand.

Det hører med til billedet at vi har modtaget mange meldinger fra læger og fysioterapeuter, blandt andet ved et stort hospital i Bordeaux i Frankrig, om nedsat hyppighed af mellemørebetændelse hos børn som jævnligt bruger Rhino Horn sammenlignet med andre børn. Disse læger var blandt dem som var ivrige efter at vi skulle udvikle en børnemodel af Rhino Horn. På den baggrund blev Rhino Horn Junior til.

Indeholder Rhino Horn bisfenol-A, ftalater eller andre farlige kemikalier?

Vi kan garantere at vore tre modeller af Rhino Horn (blå, rød og Junior) overhovedet ikke indeholder nogen farlige kemikalier. EU har definert 168 kemikalier som “Substances of Very High Concern” (SVHC). Et internationalt godkendt analyse-institut TÜV Rheinland Vietnam Co., Ltd. har testet Rhino Horn og måleskeerne for alle 168 stoffer i en såkaldt REACH 168 test. Denne analyse viste at der ikke var spor af nogen af de 168 SVHC-stoffer. Rhino Horn er et sikkert produkt at bruge.

Produceres Rhino Horn i et rent miljø?

Medicinsk udstyr skal produceres efter strenge regler i et særligt certifikat, ISO 13485:2017. Rhino Horn produceres efter standarden i certifikatet ISO 13485:2017. For sikkerheds skyld anbefaler vi alligevel at man skyller Rhino Horn godt før man bruger det første gang.

Hvilke temperaturer tåler Rhino Horn?

Det er trygt å udsætte Rhino Horn for temperaturer op til 90o C/194o F over længere tid. Over kortere tid tåler Rhino Horn temperaturer op til 130o C/266o F (for eksempel i en autoclave). Det er trygt at koge Rhino Horn i vand i mindst fem minutter.

I hvor mange år kan jeg trygt bruge mit Rhino Horn?

Man kan trygt bruge sit Rhino Horn hver dag i mange år uden nogen problemer. Materialet Rhino Horn er fremstilt af, rent PolyEthylen High Density (PEHD), er stabilt i årtier.

Hvilken aldersgruppe er Rhino Horn Junior beregnet for?

Vores Junior model er for børn fra ca fire år til ca 12 år. De fleste teenagere fra 13 år og opover kan bruge voksenmodellen af Rhino Horn (blå eller rød). Der er oven i købet børn ned i tre-års alderen som er i stand til at bruge Rhino Horn Junior. Det kræves at barnet forstår hvordan det bruges. Barnet må for eksempel forstå at man må trække vejret i munden når man skyller med Rhino Horn Junior, og man må holde horn og hovedet i den rigtige vinkel. På siden “Rhino Horn Junior” kan man se en kort video af en tre år gammel dreng fra Estland som glad skyller næsen med sit Rhino Horn Junior.

Hvilken størrelse har Rhino Horn Junior?

Rhino Horn Junior er 2/3 af størrelsen på voksenmodellerne blå og rød. Den er designet til at passe bedre ind i et barns næsebor. Rhino Junior Skeen er på samme måde tilpasset i størrelse så den gør vandet til en fysiologisk saltvandsblanding. Der er 21 cl vand i Rhino Horn Junior (man skal lade et par mm i toppen være luft så man kan ryste hornet og få saltet opløst i vandet). Rhino Junior Skeen indeholder 1.9 g fint salt.

Rhino Horn Red and Blue

En grundig brugsanvisning følger med hvert Rhino Horn.
Se videoer her på siden.

Rhino Horn Symbol

Rhino Horn distribueres i Danmark af 

Rhino Horn Danmark ApS

c/o Steen Sommer
Bymidten 75 3tv
3500 Værløse

Rhino Horn produceres af YOGAPROSESS AS, Postboks 2599 Solli, N-0203 Oslo

Fremstillet af miljøvenligt, recirkulerbart PEHD (PolyEthylene High Density)
Helt fri for skadelige kemikalier. Er undersøgt gennem en REACH 168 test
Fri for kadmium – Fri for bisfenol A (BPA) – Fri for ftalater