Brugsanvisning til Rhino Horn / Næsehorn

Brugsanvisning til Rhino Horn Junior

Salt and luke warm waterVandet

Der følger en måleske, Rhino Ske, med Rhino Horn, så du får rigtig saltmængde til dit saltvand. Du laver det bedste saltvand til Rhino Horn ved at hælde en Rhino Ske med almindeligt køkkensalt eller havsalt (NaCl) i hornet og derefter fylde kropsvarmt (37° C) vand i. Du lukker Rhino Horns to åbninger med en finger på den ene åbning og håndfladen på den anden, og så ryster du hornet nogle gange for at saltet kan opløses ordentligt.

Hvis du er usikker på vandkvaliteten, bør du koge vandet et minut og så lade det nedkøles til kropstemperatur. Er vandet i hanen OK, kan du bruge det.

Koldt vand og ferskvand irriterer slimhinderne. Vandet til næseskylning bør derfor være saltvand med ca 0,9% salt i. Den blanding kaldes fysiologisk saltvand, som svarer til kropsvæskernes saltspænding. En Rhino Ske rummer 2,7 g fint salt, og med ca 300 ml vand i Rhino Horn bliver det 0,9% saltvandsopløsning. Vandet bør også være omtrent samme temperatur som kroppen (ca 35-37° C). Når vandet ligner mest muligt slimhinderne i næsen, bliver det behageligt og forfriskende at hælde saltvandet gennem næsen.

Neseskylling med Rhino Horn JuniorSelve skylningen

Når du skal skylle næsen med Rhino Horn, stikker du først tuden op i det ene næsebor og trækker vejret gennem munden. Så bøjer du dig lidt forover og drejer hovedet til siden så Rhino Horn er øverst. Du kan begynde med at have Rhino Horn i det mest åbne næsebor. Så løfter du Rhino Horn så meget at vandet løber ind i det øverste næsebor og ud af det andet.

Sørg for, at du ikke stikker hagen for langt frem, men holder den nærmere kroppen. Får du vand i halsen, når du skyller, er grunden at hagen er stukket for langt frem.

Når ca halvdelen af vandet er løbet gennem næsen, fjerner du Rhino Horn og lader vandet i næsen dryppe ud. Du tømmer næsen grundigere for slim og vand ved at blæse forsigtigt i et næsebor ad gangen. Det er vigtigt, at du blæser så forsigtigt, at du ikke hører klik eller andre lyder i ørene og undgår at få propper i ørerne. Hører du lyde i næsen, blæser du for kraftigt. Det er vigtigt at blæse forsigtigt.

Gentag fra modsatte side.

Alt vandet skal udNesen tømmes

Når du er færdig med at skylle fra begge sider, må du sikre dig, at alt vand kommer ud af næse og bihuler. Det er ikke så godt for slimhinderne at have vand stående i næsen i længere tid – specielt ikke om vinteren. Du får overskydende vand ud af næsen ved at bøje hovedet frem og ned, så du får toppen af hovedet så langt nedover, som du kan. Drej så hovedet til siden, luk det nederste næsebor med en finger og blæs – forsigtigt, ikke kraftigt – gennem det øverste næsebor. Hold lidt papir foran næsen. Igen er det vigtigt at understrege, at du blæser forsigtigt, så du ikke får et ubehageligt tryk i ørerne efter skylningen. Det er ikke sikkert, der kommer noget vand ud, men gør denne enkle hurtige test i tilfælde, der skulle være vand tilbage. Det må ud.

Gentag fra den modsatte side, og gør dette til begge sider et par gange.

Til sidst kan du stå op og blæse nogle gange ind og ud i hvert næsebor for at “tørre” næsen efter skylningen.

Rengøring

Rhino Horn / Næsehorn skylles, tømmes helt for vand og stilles til lufttørring efter brug. Virus og bakterier har ikke levevilkår på tør plast. Efter tørring vil der derfor kun findes de virus og bakterier som i forvejen er i luften vi ånder. Rhino Horn / Næsehorn tåler mikrobølgeovn, opvaskemaskine og kogning i nogle minutter. Rhino Horn tåler ovenikøbet nogle minutter i autoklave uden at tage skade. Normalt er det nok at lade Rhino Horn lufttørre før næste brug.

ØNH-læger anbefaler at Rhino Horn er en ligeså personlig ting som en tandbørste. Hvis flere skal bruge samme Rhino Horn kort tid efter hinanden, bør det koges i vand i nogle minutter.

Gør jeg noget forkert?

Problem 1: Vandet kommer ikke gennem næsen

Løsning: Der kan være to årsager:

A Næsen er stoppet, fordi slimhinderne er hævede. Du kan ikke trække vejret i det ene eller begge næsebor, og derfor kommer heller ikke vandet forbi.

Det kropsvarme saltvandet virker afspændende på slimhinderne og vil åbne den tilstoppede næse. Lad vandet stå i næsen i ca fem sekunder. Så hælder du fra den anden side og lader vandet stå i næsen et lille stykke tid. Gentag fra side til side, til vandet efterhånden rinder igennem efterhånden som slimhinderne slapper mere af, og hævelsen dæmpes.

B Du holder måske Rhino Horn skævt ind i næsen og presser åbningen ind mod næseborets midtervæg. Det forhindrer vandet i at komme ind i næsen.

Problem 2: Vandet løber ned i munden og halsen.

Løsning: Hold munden lidt åben. Måske stikker du hagen for langt frem. Tag hagen nærmere brystet. Så undgår du at få vand i halsen.

Problem 3: Det er ubehageligt.

Løsning: Det er vigtigt med rigtig mængde salt i Rhino Horn. Er der for lidt salt i vandet, presser det i næsen. Er der for meget salt i vandet eller hvis vandet er for koldt, svider det i næsen. Vandet er vel heller ikke for varmt? Det skal være behageligt varmt, kropsvarmt. Med rigtig mængde salt og rigtig temperatur, bliver brugen af Rhino Horn behagelig og forfriskende.

Hvorfor bruge Rhino Horn?

Brug af Rhino Horn / Næsehorn lindrer almindelige gener som stoppet næse ved forkølelse. Fjerner slim og hævelse i slimhinderne, som også afspændes. Det åbner næsen. Rhino Horn bliver snart en god ven for mennesker med astma eller luftvejsallergi grundet pollen eller støv. Brug af Rhino Horn er en effektiv behandling af akut bihulebetændelse og vil også lindre godt ved behandling af kronisk bihulebetændelse.

Gravide får let hævede slimhinder i næsen og vil hav god gavn af Rhino Horn. For dem, som snorker, vil næseskylning før sengetid være en hjælp (ikke mindst for partneren). Efter en næseoperation er næseskylning med saltvand obligatorisk.

Selv alvorlige luftvejssygdomme som cystisk fibrose, KOL og ciliær dyskinesi lindres ved brugen af Rhino Horn.

De fleste synes, at det er skønt at tage et brusebad – af den enkle grunden at det virker forfriskende og opkvikkende. Et indre brusebad med Rhino Horn giver samme følelse.

Overdreven brug af næsespray nedbryder slimhinderne. Saltvandet gør slimhinderne mere modstandsdygtige over for angrep af virus og bakterier. Det varme saltvand stimulerer også luftvejssystemets naturlige selvrensemekanisme. Det forbedrer transporten af slim og partikler ud af lungerne.

Hvor ofte kan jeg bruge Rhino Horn?

Man kan bruge Rhino Horn / Næsehorn hver dag uden problemer. Er man i en speciel situation i en periode – der er meget pollen, som man reagerer på, man er forkølet eller har akut bihulebetændelse – kan man godt gøre næseskylning flere gange pr dag. Men normalt – for velvære, for hygiejne og generelt at forebygge – er det nok med én gang om dagen, f. eks om morgenen eller om aftenen.

Rhino Horn / Næsehorn distribueres i Danmark af
RHINO HORN DANMARK APS
c/o Steen Sommer
Bymidten 75 3tv
3500 Værløse
rhinohorn@rhinohorn.dk

Rhino Horn produceres af YOGAPROSESS AS, Postboks 2599 Solli, N-0203 Oslo, Norge.

Fremstilet af miljøvenligt, genanvendeligt PEHD (PolyEthylene High Density)
Fri for skadelige kemikalier. Er undersøgt gennem en REACH 168 test
Fri for kadmium – Fri for Bisphenol A (BPA) – Fri for ftalater